Foriera la Tromba, biedt een inkijk in de 17-18de eeuwse trompettraditie binnen de verschillende Europese stijlen.

De trompet als solo-instrument, maar ook in fanfareverband tot 4 trompetten, krijgt de eer om te schitteren in muziek van Scarlatti, Handel, Melani, Graupner en Delalande.

Sopraan Griet De Geyter gaat de uitdaging aan en duelleert op sprankelende wijze met de natuurtrompet! 


PROGRAMMA 

 

INTRATA                                                                                                          

MORGENSEEGEN - J. E. Altenburg 

MARCIA FÜR DIE ARCHE - C. Ph. E. Bach        

 

SINFONIA ‘Il Giardino di Amore’- A. Scarlatti

SONATA op. 5/1 - G. Jacchini                                                             

CANTATE ‘LA TROMBA’ QUAI BELLICI ACCENTI - A. Melani

 

SUITE IN C ‘ECOSSAISE’- J. CLARCKE  

CONCERT DES TROMPETTES - M. R. Delalande 

 

CANTATE ‘DAS LICHT DES LEBENS’ - J. Ch. Graupner   

                         

SUITE IN D - G. F. Handel                                                                          

CANTATE ‘DIANA CACCIATRICE’ - G. F. Handel

HOF UND KAVALLERIE - Anoniem 1792

 

OR LA TROMBA IN SUON FESTANTE - RINALDO  - G. F. Handel

 

 

Speelduur: 1u30'

 


Concertbrochure
PDF – 6,4 MB

SOPRANO GRIET DE GEYTER


De Belgische sopraan Griet De Geyter verloor haar hart aan vocale barokmuziek. Enkele van haar meest dierbare projecten waren een video-opname van Bachs Mattheuspassie met de Nederlandse Bachvereniging voor www.allofbach.com, de operaproductie Dido & Acis met The Ministry of Operatic Affairs en projecten met il Gardellino, Collegium Vocale Gent, De Nederlandse Bachvereniging, Collegium Marianum, Le Poème Harmonique en BachPlus. Ze werkte met dirigenten als Philippe Herreweghe, Vladimir Ashkenazy, Paul Dombrecht, Bart Van Reyn, Richard Egarr, Bart Naessens, Václav Luks en Jos van Veldhoven.

Na masterdiploma’s zang en blokfluit aan het Lemmensinstituut in Leuven startte ze aan de Nederlandse Opera Academie. In 2007 studeerde ze ‘magna cum laude’ af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze ook de ‘Ruim Baan Voor Talent’-prijs ontving om verder te studeren bij Jard van Nes en Margreet Honig. Ze volgde liedmasterclasses bij onder andere Jozef De Beenhouwer, Rudolf Jansen, Christian Gerhaher, Udo Reinemann, Petteri Salomaa en Françoise Pollet.

www.grietdegeyter.be

 

foto: Bart Vandewege

MAESTRI DI TROMBA

ALAIN DE RUDDER

Alain De Rudder studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij een eerste prijs trompet en het hoger diploma kamermuziek behaalde. Daarna vervolmaakte  hij zich bij  Prof. Reinhold Friedrich aan de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe. In 1990 werd hij geselecteerd als solo-trompettist voor het European Community Youth Orchestra, waar hij tot 1993 speelde met dirigenten als Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini,  Vladimir Ashkenazy en Charles Dutoit.

Alain De Rudder is solo-trompettist bij het Antwerp Symphony Orchestra en is daarnaast als solist geregeld te gast bij het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, het NDR-Sinfonieorchester Hamburg,het Lucerne Festival Orchestra en ensembles zoals Oxalys, het Collectief en Champ d'Action.

Op historische instrumenten is hij solo-trompettist bij het Orchestre des Champs-Elysées en treedt regelmatig op met ensembles zoals het Collegium Vocale Gent, Il Gardellino, B’Rock, Le Concert Lorrain en Gli Angéli Genève. Hij doceert natuurtrompet aan het MAGO in Antwerpen en de LUCA School of Arts in Leuven.

 

 

 

 

foto: Johan Geerts

SANDER KINTAERT

Sander Kintaert begon zijn muzikale opleiding reeds op 6-jarige leeftijd met privélessen, om nadien in de plaatselijke academie trompet en muziektheorie te studeren, later aangevuld met piano. In 2010 slaagde hij met glans in deze disciplines en deed hij ingangsexamen aan het Koninklijk conservatorium van Brussel waar hij in 2015 zijn masterdiploma haalde bij Manu Mellaerts. In 2017 vervolledigde hij in Brussel zijn lerarenopleiding en de richting 'concertmusicus' om in juni 2021 af te studeren als master natuurtrompet bij Manu Mellaerts en dr. Niranjan Wijewickrema. Hij volgt ook op regelmatige basis les bij Friedemann Immer, Alain de Rudder en Jean-François Madeuf. https://www.fhnw.ch/de/personen/jean-francois-madeuf

Hij nam deel aan verscheidene internationale masterclasses zoals de Belgian Brass Academy en het festival Cuivres en Fête te Limoges, waar hij les kreeg van Jeroen Berwaerts, Reinhold Friedrich, Vladimir Kafelnikov, Thierry Caens, Gérard Métrailler, Eric Aubier, Jose Chafer, Allen Vizzutti, Bahb Civiletti, Guido Segers,...

Hij werkte reeds samen met orkesten en ensembles zoals: Antwerpen Camerata, Orchestre Sturm und Klang, Hildebrandt Consort, Le Concert Bourgeois, Les Agrémens, Il Gardellino, Bachplus, Collegium Vocale Academy, symfonieorkest van de Muntschouwburg, Opera Ballet Vlaanderen, Orchestre des Champs-Elysées,…

In April 2017 won Sander de eerste prijs op de Internationale IMEP RIC wedstrijd te Namen in de categorie ‘baroktrompet’. Naast spelen als freelance muzikant geeft Sander ook les aan de academies van Geraardsbergen, Lennik en MAGO Gent.

 

foto: Willem De Leeuw

NIRANJAN WIJEWICKREMA

Studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Mons, waar hij meerdere 1ste prijzen behaalde, waaronder notenleer, harmonie, musicologie en het hoger diploma muziektheorie. Hij studeerde bij Pierre Thibaud (Parijs) en Jerome Callet (New York) alvorens zijn bachelor trompet te behalen aan het Institut Royal supérieur de musique et de pédagogie de Namur, en het muziekdiploma aan de Hochschule für Musik te Keulen in de klas van Friedemann Immer, om nadien verder baroktrompet te studeren aan de Hooge School voor de Kunsten in Amsterdam alvorens tot een doctoraat musicologie te promoveren aan de Hochschule für Musik in Karlsruhe (promotor en mentor Dr.Dr.h.c Edward Hankins Tarr). Na een carrière als free-lance trompetter is hij vandaag gast hoogleraar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel alsook adjunct-directeur van de Muziekacademie te Sint-Lambrechs-Woluwe.

 

 

 

 

 

 

 

foto: Ondine Levrau

PAUL VOET

Studeerde aan het Conservatorium Gent en behaalde  prijzen voor notenleer, trompet, kamermuziek, harmonie, contrapunt en fuga en hoger diploma’s trompet en kamermuziek alsook een Master trompet aan het Lemmensinstituut (Leuven).
Studeerde baroktrompet aan de Musikhohschule in Keulen bij prof. Friedemann Immer en volgde masterclasses bij J. P. Canhihac, Charles Schlueter, Fred Sauter.

Was begin de jaren 80 solist bij de Belgische Marine en lid van het François Glorieux Brass Ensemble. Van 1985 tot 2002 was hij vast medewerker aan het Symfonieorkest van Vlaanderen. Hij werkte samen met diverse Belgische orkesten en ensembles zowel op vlak van kamermuziek, hedendaagse muziek, symfonisch repertoire als binnen de oude muziek. Hij is nog steeds vast lid van Bach Plus.

Als lid van de International Trumpet Guild concerteerde hij op verschillende conferenties in Europa en de USA. Hij werkte mee aan tientallen opnames (CD, radio, TV) in binnen- en buitenland. Concertreizen brachten hem op podia doorheen Europa, Brazilië, USA, Zuid-Afrika, Israël & China.
Hij schreef muziek voor koperen blaasinstrumenten en blaasorkesten (uitgave Molenaars). Eind 2007 bracht hij het eerste Nederlandstalige boek op de markt met de geschiedenis van de trompet vanaf de prehistorie tot rond 1800 samen met een historische achtergrond van de Gentse stadstrompetters (midden 15e eeuw tot eind 18e eeuw).

Als leraar startte hij in 1987 aan de toenmalige Gentse Academie van de Vlaamse Gemeenschap een klas koperen blaasinstrumenten die o.a. leidde tot de oprichting van de succesvolle Brassband Panta Rhei in 1995.

Sinds 2005 is hij directeur van de KUNSTACADEMIE - DE POEL, te Gent, een van de grootste DKO-scholen van Vlaanderen. Hij was algemeen voorzitter van VerDi van 2017 tot 2021.

 

foto: Michiel Hendryckx


THE ANTWERP BAROQUE ORCHESTRA


CONCERT-SUPPORT